hberik@yahoo.com
Merhaba sevgili okuyucularım, yazılarıma bir süre istemeden ara vermek durumunda kaldım. Merak etmeyin sağlık sorunları değil çok şükür. Bu süre içerisinde aslında her hafta sizlere kafamın içinde, aklımda hep bir yazı yazdım. Doğrusunu söylemek gerekirse onları aklımda biriktirmedim ama sanırım bu biriktirmeler fazla oldu ki son günlerde yazıları tekrardan yazma arzusu içimde büyümeye başladı ve bende METAVERSE konusunu işlemeye karar verdim. Bu yazı bir üçleme olacak. Metaverse iki nokta şeklinde bir tanım ile karşılaşmayacaksınız. Önce sizlerle bazı örnekler paylaşacağım. Bu örnekleri izlemenizi ondan sonra da konuyu zihinlerinizde canlanacak şekilde bitirmeye çalışacağım.
Netflix de “BAŞLAT” ismiyle bir film var. İngilizcesi “Ready Player One” (Bir numaralı oyuncu hazır) film 2018 yapımı. Sanırım 2018 yılında bu filmi seyretseydim bana hiçbir şey ifade etmeyecekti. Muhtemelen -eee ne var bunda! Bu işlerin buraya gideceğini biliyoruz diyebilirdim. Veya iyi de her taraf sefillik içinde bu kadar hızlı internet ve gelişmiş gözlüklere nereden para bulabildiler diyebilirdim. (Farkında olmadan film hakkında bilgi vermeye başladım bile) eminim sizin hayatınızda da bazı ünlü kişiler hakkında bu kişi de boşuna ünlü olmamış canım dediğiniz anlar olmuştur.
Bu filmde yönetmen “Steven Spielberg” için de ben aynı şeyi düşündüm. Dedim ki adam boşuna ünlü olmamış. Yukarıda yazdığım gibi filmi 2018 yılında seyretseydim muhtemel “Spielberg” için bugün düşündüğüm gibi düşünmezdim. Filmi beğendim dersem haksızlık yapmış olurum. Filmden inanılmaz etkilendim. Daha “Metaverse” kavramının konuşulmadığı bir dönemde bu filmi çekmek inanılmaz bir vizyon. 2018 yılından önce VR & AR bir çok gözlük denedim. Google glass ı sanırım Türkiye de ilk kez deneyimleyen kişiler arasındaydım (22.12. 2014 tarihinde) ama buna rağmen bu filmi tekrar ediyorum net bir şekilde anlayamazdım.
Özellikle pandemi sürecinde Metaverse konusu başta “Facebook” un ismini “Meta” olarak değiştirmesi ile isim olarak çok popüler oldu. Metaverse kelime olarak Meta ve universe kelimelerinin birleştirilmesi sonucu türetilen bir kelime. İngilizce karşılığı “Sanal evren” demek. İşte bu sanal evren üzerine birçok start-up dinledim bu pandemi sürecinde. Oldukça da ilgi çekici çalışmalardı. Henüz bizim yatırım süreçlerine girebilecek kadar ileri giden bir metaverse start-Up ı çıkmadı ama bunun çok uzak olduğunu düşünmüyorum.
Belki sizler filmi seyredince benim kadar etkilenmeye bilirsiniz. Benim gibi geçen son iki yılda hiç metaverse çözümü üreten bir girişimle karşılaşmadınız deneyimleme şansınız olmadı ve belki bir süre daha deneyimleme şansınız olmayabilir. 5 G teknolojisi ile bu tip çözümler bizim bile şu anda deneyimlediğimizin çok üstünde çözümlerle karşımıza çıkacak ve “Vaybe” diyeceğiz.
Film baştan sona aksiyon ve metaverse ü iliklerinize kadar hissedeceğiniz türden. Herşey o kadar güzel işlenmiş o kadar güzel anlatılmış ki. İşte diyorsunuz aslında bugün bile birçok insan böyle yaşıyor. Sanal dünya diye başka bir dünya var ve oranın kendi gerçekleri kuralları var. Bir dönem oldukça dedikodusu yayılan Çin de bazı hapishanelerde mahkumlara bilgisayar oyunlarının zorla oynatıldığı bu mahkumların karakterlerini en güçlü hale getirmeye çalıştığı ve daha sonra gardiyanların da bu karakterleri internet ortamında gücüne göre karşılık gelen bir paraya sattığı haberlerini okumuştuk. Film de bu konu mahkum olarak aynen ele alınmasına karşın bu işi bu sefer bir ticari şirket alacaklarına karşılık yapıyordu.
Ve günün sonunda gerçek olan yine Gerçek dünya ve duygular.
Metaverse de ne diye merak edenleriniz varsa bu filmi seyretmelerini tavsiye ederim.
Haftaya başka bir öneri ve metaverse de arsa satışı ile görüşmek üzere.