• Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv    • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  SOHBETLER  |  İHRACAT SOHBETLERİ  |  RESMİ İLANLAR
YAZARLAR Nurşen Agathe Ergün ►FARKINDALIKLA BİR MOLA
12
14
16
18
18/02/2021 06:21
Sesini Bulmak

Profesyonel Koç / İş Geliştirme / Eğitim / Organizasyon
ergun.na@plus3three.com

     Merhaba Sevgili Okuyucu,
     Bu sabah aklımdan ve yüreğimden geçenler farklıydı ve az önce memleketimin değerli yürek insanı Dr Doğan Cüceloğlu’nun bizlerden ayrıldığını öğrendim. Bu yazı yazılırken içinde taşıdığı kederiyle birlikte olacaktır, şimdiden gösterdiğin merhamet için teşekkürler.

     Sabahattin Ali’nin en çok Kürk Mantolu Madonna kitabıyla anıldığını duydum ve imkânın varsa tüm Sabahattin Ali kitapları birer kişisel farkındalık kitaplarıdır, okumanı çok isterim.

     “Ses” kitabını okurken her bir hikayesinin kalbe dokunan karakterleri, cümleleri ve betimlemeleri oldu benim için. Sivas’ta arkadaşlarına saz çalarken onun sesine hayran duyulan, borç yaprak Ankara’ya ses yarışmasına gelen, yarışma esnasında yaşadığı yabancılık ve ait olmadığını belirten her sözcükle kırılan ümitleri Sivaslı Ali’nin hikayesini okuduğunda acaba sende hangi duygu ve düşünceler uyanacaktır?

     Mahcubiyet içinde kendini anlatmaya çalışan Ali, sınav yapılan o an’a dair der ki : “Ben o odada bir türlü sesimi bulamadım!” İnsanın kendisine ait olan bir şeyi bulamaması ne garip değil mi? Var o sende, varlığına güç katıyor, yaşama amacın oluyor ve öyle bir ortamda kendini buluyorsun ki; kendi sesine, o varlığına güç katan niteliği bir türlü bulamıyorsun.

     İş yaşamında motivasyon başlıklı bir çok eğitimde, workshopta, bir-e-bir koçlukta ve takım koçluklarında “bir türlü…” ile başlayan bir çok cümleye tanıklık ettim. Biricik Doğan hocamız “ bir ailenin çocuğuna, bir toplumun vatandaşına yapabileceği en büyük kötülük onun insan potansiyelini heba etmektir.”  derken benim tanıklık ettiğim bir çok hikayeye ait bir başlangıç cümlesini kurdu.

     Bazen biz kendimiz, bazen yöneticimiz, bazen bilerek veya bilmeyerek “sesimizi bulamadığımız zamanlar yaşıyoruz” ne dersin? Bazen kendi sesimizi unutmayı dahi tercih edebiliyoruz. Her insan bir yaşam hikayesinde doğar ve doğuştan sonra yolculuk kişinin öğrendiklerini nasıl içselleştirdiğine ve bu anlamlandırdıklarını nasıl yansıttığına göre köklenir, çeşitlenir ve renklenir. Kişi kendini, potansiyelini, ruhunu, aklını ve gönlünü yaşayabildiği, hissedebildiği yerde canlanır.

     Senin yaşamını canlandıran potansiyelin ne?
     “Hepimizin içinde güzel söz ve gülümseme bekleyen bir çocuk var.” demiş biricik Doğan hocamız. O çocuğa ilk seslenen sen olmak ister misin?
     Biricik Doğan hocamızın “bilen insandan öğrenen insana” yolculuğunun keyifli ve güzel olmasını diliyorum.

Önceki Yazılar :
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni