• Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv    • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  SOHBETLER  |  İHRACAT SOHBETLERİ  |  RESMİ İLANLAR
YAZARLAR Op. Dr. Hülya Bolu ►GELECEK İÇİN KADIN
12
14
16
18
29/09/2023 09:37
Göz Sağlığımızla İlgili Güncel Konular

Op. Dr. Hülya Bolu
Göz Hastalıkları Uzmanı
İZİKAD Üyesi

Dijital çağı yaşadığımız şu zamanlarda, bilgisayar, laptop, cep telefonu kullanımının  yaygınlaşması ve gün içinde yakına bakma sürelerimizin çok artması nedeniyle, bazı göz sorunlarını da fazlasıyla görmeye başladık.

En güncel ve yaygın olan konuların başında ‘’Kuru Göz Hastalığı’’ yani göz kuruluğu yer almaktadır.

Kullanılan bazı ilaçlar (hormon ilaçları, antidepresanlar, sivilce tedavisinde kullanılan haplar, glokom ilaçları vs), vücuttaki bazı sistemik hastalıklar (romatizmal ve endokrin hastalıkları) kuru göz hastalığına sebep olabilmektedir.

Ancak gün içinde uzun saatler bilgisayar kullanan, çok ışıklı ve klimalı ortamlarda bulunmak zorunda kalan kişilerde, hiçbir hastalıkları olmasa da ‘’Kuru Göz’’ yani göz kuruluğu şikayetlerini çok fazla alıyoruz. Bunun başlıca nedeni, yakına odaklandığımız zamanlarda göz kırpma sayısının azalması ve buna bağlı gözyaşı salgılanmasının azalması, ayrıca gözlerimizin daha uzun süre açık kalmasından dolayı gözyaşı buharlaşmasının artması.

Bu kişilere başlıca önerilerimiz, masa başı bilgisayarların göz seviyesinin altında olması, sık sık gözlerin kırpıştırılması ve 1-2 saatte bir 5-10 dakikalık molalar verilmesi. Bu önlemlere rağmen, kuru göz şikayetleri fazla olan kişilerin bir göz doktorunda muayene olarak ilave tedaviler almaları gerekir.

Bir diğer güncel konumuz, artan miyopi. İçinde bulunduğumuz dijital çağın yarattığı sorunların başında, tüm Dünya’da katlanarak artan miyoplaşma geliyor. Miyopi, kişinin uzağı gözlüksüz yeteri kadar net görememesidir. Sürekli yakına bakmak, çocuklarda miyopiyi tetiklemekte ve durmasını beklediğimiz yaşlarda miyopi durmamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2050 yılında tüm Dünya nüfusunun yarısının miyop olması beklenmektedir.

Çok yüksek numaralı miyoplarda, beraberinde getirdiği bazı sorunlar nedeniyle görme azlığı, körlük durumları da dolayısıyla artış gösterecektir.

Miyopiyi tam anlamıyla durduran bir tedavi yok, ancak yavaşlatan ve daha düşük, daha normal numaralarda durmasını sağlayan birtakım tedaviler söz konusu. Öncelikle çocukların her gün dışarıda güneş görecek şekilde bir süre vakit geçirmeleri, bilgisayar-cep telefonu kullanımlarının sınırlandırılması, 20 dakikada bir 20 saniye uzağa bakmalarının sağlanması önemli ve miyopi artışını yavaşlattığı çeşitli bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.

 ‘’Ortokeratoloji Lensleri’’ yani gece lensi, uyku lensi dediğimiz bir kontakt lens uygulaması ile 8-18 yaş arası çocuklar ve gençlerde miyopiyi yavaşlatabiliyoruz. Bu lensleri kullanamayan çocuklarda, yine miyopi yavaşlatmak için bazı özel gözlük camları öneriyoruz.

Bahsetmek istediğim son konu, presbiyopi yani yakın görme sorununun tedavisi. Yakın görme sorunu yaklaşık 40 yaş civarı başlayıp, her sene ilerleyen, doğal beklenen bir durum. Ancak daha bilinçli, daha çok okuyan, bilgisayar kullanan, çalışmaya devam eden orta yaş gurubu kişilerin çoğu gözlük kullanmak istemiyor. 40 yaşın üzerindeki kişilerde, yakın ve uzak gözlüklerinden tamamen, kalıcı bir şekilde kurtulmanın tek yolu göz içi mercek değişimi ameliyatıdır.

Bu ameliyat ile hastanın kendi göz merceği alınır, yerine göze uygun kalıcı bir Trifokal (3 odaklı) mercek yerleştirilir. Bu merceklerle hastanın uzak, yakın ve astigmat sorununu giderebiliyoruz. Ancak bu ameliyat herkese uygun değildir ve öncesinde mutlaka detaylı bir göz muayenesi ile çeşitli tetkikler yapılması gerekir. Aynı şekilde hastanın uygunluğunun değerlendirilmesi de çok önemlidir.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Önceki Yazılar :
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni