• Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv    • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  SOHBETLER  |  İHRACAT SOHBETLERİ  |  RESMİ İLANLAR
YAZARLAR Seda Gök ►GÜNDEME DAİR...
12
14
16
18
05/05/2022 06:18
Üç Rapor, Üç Başlık

Journalist
Ticaret Newspaper Responsible Editorial Manager
YARIN Magazine Editorial Director
www.sedagok.com

     Geçtiğimiz hafta 3 ayrı başlıkta hazırlanan raporları inceleme imkânım oldu. Bu haftaki yazımda bu raporlardaki öncelikli satır başlarını sizlerle paylamak istiyorum.

     Adaylarla işverenleri bir araya getiren uygulama 24 Saatte İş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesi iş hayatında çalışan memnuniyetini araştırmış. Araştırmaya göre; çalışanların yüzde 90’ı emeğinin karşılığını aldığını düşünmüyor, yüzde 83’ü çalışma koşullarını olumsuz olarak nitelendiriyor, yüzde 79’u yöneticilerinden memnun değil. Katılımcıların yüzde 70’inin sosyal/yan hakları yok, yüzde 88’lik bir kesim ise yan haklarının yetersiz olduğu görüşünde.

     Anket sonuçlarına göre bir iş yerindeki en temel motivasyonlar iyi çalışma koşulları ve iyi bir yönetici. “Yöneticilerimizden memnun musunuz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 21’i “memnunum” yanıtını verirken, katılımcıların yüzde 79’u yöneticisinden memnun olmadığını belirtti.  Sonuçlar, yönetici memnuniyetsizliğindeki en büyük nedeninin mobbing olduğunu gösteriyor. Yapılan işin ağırlığını karşılamayan ücret politikaları, maaş dağılımındaki adaletsizlikler ve hiç tanımlanmayan ya da kısıtlı sosyal haklar çalışan memnuniyetsizliğinin başlıca nedenleri.

Dünya Bankası Raporu Ne Diyor?
     Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya(ECA) Bölgesi Ekonomilerine Yönelik Güncelleme Raporu’nda, bölge ekonomisinde 2022’de yüzde 4,1 oranında küçülme beklendiği ve bu oranın COVID-19 salgınından daha büyük bir etki anlamına geldiği kaydedildi. Rapora göre savaşın süresi ve kapsamına bağlı olarak değişmekle birlikte Ukrayna ekonomisi savaş nedeniyle yüzde 45,1, Rusya savaş ve yaptırımlar nedeniyle de yüzde 11,2 oranında küçülecek. Raporda, savaşın Ukrayna ve Rusya’da ise insani ve ekonomik yıkım yarattığı vurgulandı. Raporda, savaşın Avrupa ve bütün dünyada ekonomik kayba yol açacağını, bölgenin gelişmekte olan ülkelerine ise sert etki edeceğini belirtildi.

     Öte yandan raporda Türkiye ekonomisinin 2022 için bir önceki tahminde yüzde 2 olan büyüme oranı savaşın etkisiyle yüzde 1,4’e çekildi. Türkiye’nin faiz indirimlerinin talebi desteklemekle birlikte makro-finansal istikrarsızlığı artırdığı vurgulanan raporda, bu olguların Ukrayna-Rusya savaşının da etkisiyle enerji ve gıda enflasyonuyla birlikte yoksullara zarar vereceği ve salgın sonrası istihdam artışıyla desteklenecek yoksulluktan kurtulma çabalarını engelleyeceği vurgulandı.

     Dünya Bankası ECA Baş Ekonomisti Aslı Demirgüç Kunt, rapora yönelik değerlendirmesinde dikkat çekici idi. Kunt, “Kurumları güçlendirin, yoksullukla mücadele edin” diyerek, savaş ve salgın gibi bir krizin geniş ekonomik hasar oluşturabileceği, kişi başı gelir ve kalkınmada yılların kazanımlarını yok edebileceğini gösterdiğini vurguluyor.

Kunt’un tespitlerinde dikkat çekici bölümler ise şöyle idi:
     “Hükümetler, riskleri kontrol altına almak, ticaret ve yatırım kanallarındaki olası kopuşları önlemek için makroekonomik tamponlar ve güvenilir politikalarını güçlendirmeli; mülteciler de dahil olmak üzere en savunmasız kişileri korumak için sosyal destek sistemini güçlendirmeli ve istikrarlı bir gelecek oluşturmak için enerji verimliliği sağlamaya odaklanmalı.”

İzmir’in Çoban Haritası Çıkarıldı
     İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mera İzmir Projesi kapsamında İzmir’de mera hayvancılığı yapan üreticilerin hayvan sayıları ve ağıl konumlarını içeren bir Çoban Haritası hazırlandı. Böylece İzmir, Türkiye’de bir çoban haritasına sahip ilk il oldu. İzmir’in 30 ilçesinde toplam 4 bin 658 çoban olduğu belirlendi. Çoban Haritası’nın sonuçlarına göre İzmir’de merada otlayan yaklaşık 142 bin keçi, 384 bin koyun, 16 bin karasığır olmak üzere toplamda 542 bin 794 mera hayvanı bulunuyor. Bu konuda şehir nezdinde önemli çalışmalar yürütülüyor. Ancak rakamlar hayvan varlığını korumak için daha fazla yatırım yapmamız gerektirdiğini gösteriyor.

Önceki Yazılar :
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni