Türk dünyası pazarına girişimci bin kadın eli
HABER MERKEZİ
Türk devletlerinden bin girişimci iş kadını 10 Milyar Dolarlık Türk dünyası pazarında söz sahibi olmak için bir araya geldi. Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (KOİDER) Türk dünyasından bin girişimci kadını “KOİDER Bazaar” etkinliğinde buluşturdu. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve KKTC’nin iş kadınları dernekleri ile GİFED üyesi olan Afyonkarahisar İş Kadınları Derneği, Bursa İş Kadınları ve Yöneticiler Derneği, İzmir İş Kadınları Derneği, Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği, Kadın İşveren ve Sanayicileri Derneği, Aydın İş Kadınları Derneği, Girişimci Kadınların Desteklenmesi Derneği gibi dernekler Kocaeli’nde “İhracat Zirvesinde” ve “KOİDER Bazaar” etkinliğinde yer aldı.
“Hedefimiz Türkiye Yüzyılını, Türk Dünyası kadınlarının da yüzyılı yapmak”
KOİDER Başkanı Nihan Çakıcı projeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Çakıcı, “1,3 Trilyon Dolarlık Türk dünyasında yapılmayan bir girişim için, kadınlar olarak ilk adımı atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tük dünyasının 10 Milyar Dolarlık ticaret hacmi var. Devlerimizin Türk dünyası arasındaki köprüleri kuruyor ve ilişkileri geliştiriyor. Biz de girişimci kadınlar olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle bin girişimci kadını bir araya getirdik. Hedefimiz Türkiye yüzyılını, Türk Dünyası Kadınların da yüzyılı yapmak” dedi. 3 gün süren İhracat Zirvesinde ve KOİDER Bazaar etkinliğinde ticari ilişkileri masaya yatırdıklarını ifade eden Çakıcı, “Yeni iş birliklerine imza attık. Türk dünyasının iş kadınları olarak Kocaeli’nden başlattığımız bu girişim Türk dünyasında ses getirdi. Önümüzdeki seneler Türk dünyası ülkeleri de kadın girişimcileri bir araya getirecek bu büyüklükte etkinlikleri gerçekleştirecek” ifadelerini kullandı.
“Kurduğumuz bağları hasat edip ticarete kavuşturacağız”
Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen panellerde Türk dünyasında öne çıkan kadın girişimciler söz sahibi oldu. “Türk Dünyası Kadın Girişimcileri İhracat Destekleri” paneli moderatörü GİFED Yönetim Kurulu Başkanı Oya Erdoğlu, “Kurduğumuz bağları hasat edip ticarete kavuşturacağız” diyerek buluşmanın önemini vurguladı.
“Bu proje önemli bir girişim oldu”
İşbirliğinde Azerbaycan’ı temsil eden AQSİA Yönetim Kurulu Başkanı Sakine Babayeva, “KOİDER sayesinde Türk dünyasının girişimci kadınları ilk defa aynı çatı altında bir araya toplandı. Biz girişimci kadınlar olarak bir araya geldik. Bu proje örnek bir girişim oldu. Burada da bir köprü kuruyoruz. Bizler yeni nesli yetiştirmeli ve tecrübelerimizi aktarmamız gerekiyor. Bu birlikteliğin devamı olacak ve ikincisini seneye Azerbaycan’da gerçekleştireceğiz” açıklamasını yaptı. Özbek İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Miradilova Nasiba Kadirovna da “Bu toplantı çok anlamlı bir toplantı. Dernek olarak Avrupa ve Asya ülkeleri ile işbirlikleri kuruyoruz. Türkiye’de İzmir, Adana ve İstanbul, Bursa’dan iş kadınları ile ortaklık kuruyoruz. Özbekistan iş kadınları bir dernek altında birleştirdik. Bu toplantıları düzenli olarak gerçekleştirmemiz gerekiyor. Türkiye’de güzel iş birlikleri kurduk, Özbekistan’da bu çerçevede bir organizasyon gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu işbirliği uzun sürekli olur ve çocuklarımız ve torunlarımız bu birlikteliği devam ettirir” dedi.
“Türkiye-Kazakistan arasında ticaret köprüsü olacağız”
Kazak İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Lazzat Ramazanova, “Kazak iş kadınları olarak Türkiye- Kazakistan arasında ticaret köprüsünü kuracağız. Kazakistan 20 farklı bölgesinde kadın girişimcilerin merkezleri var. Bu tarz merkezlerde kadınlar danışmanlık alabiliyorlar. Bizlerde almış olduğumuz tecrübeleri paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu organizasyon iyi geçiyor ve yatırımlar için iki ülke arasında köprü olacak.” diye konuştu.
“İşbirliklerimiz gelişecek"
Kırgız İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Lazzat Ramazanova “2030 yılına kadar girişimci kadınları destekleme programlarımız var. Tekstil sektöründe muafiyetimiz var. Kırgızistan’da kadın girişimciler için büyük bir program finanse ediliyor. Kırgız kadınların yönettiği firmalara bankalar 12 milyon dolara kadar destek veriyor. Özbekistan kadın girişimciler ile projeler gerçekleştiriyoruz. Bizler bu dünyada sevgi ve barış içinde yaşıyoruz. Bizler bu dünyayı gelecek nesiller için korumamız gerekiyor. Buradaki kardeşliği herkese anlatacağız. İşbirliklerimiz gelişecek” ifadelerini kullandı.
“Kocaeli’nde geleceğimize dair önemli bir adım atıyoruz”
KIBRIS Türk Girişimci Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı (GİKAD) İçim Kavuklu “Dünü bugün ile birleştirip yarın yapıyoruz. Geleceğimize dair önemli adımlar atıyoruz. Türk devletleri olarak savaşlarla göçlerle bir tarih geçirdik. Bizler Türkler olarak isteyerek ve istemeyerek ayrı düştük. Birbirimizi iyi tanımalıyız. Türk dünyasının birliği çok önemli. Bu birleşmede kadınlar öncü olacak. Kadınların tüm alanlarda yön verici olmak için mücadele ediyoruz. Kadınların yönetici olmaları için siyaset okulu kuruyoruz. Kadınlarımızın ekonomiye katılmaları için kooperatifler kurduk. Kadının güçlenmesi çok önemli. Kadın güçlenirse toplum güçlenir” dedi.
“Parayı Güce Atfetmeyin”
Dünya çapında tanınmış iş kadını Alarko Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton’da girişimci genç kadınlara seslenerek ticarete girme çağrısı yaptı. Alaton, “Pes etmemenin formülünü paylaşmak istiyorum. Parayı güce atfetmeyin. Beni ben yapan para değil. Kaç kadının elinden tuttuğum, kaç kadına ilham verdiğim beni ben yapan. Kadının ekonomik bağımsızlığını çok önemsiyorum. Kadınlara önce ekonomik bağımsızlıklarını kazanmasını öneriyorum. Kadınlar önce paranızı kazanın. Bugünün dünyası çok adil bir dünya. İnternet ile herkese ulaşabilirsiniz. Yeter ki iyi bir fikriniz olsun. En önemlisi de lisan. İngilizce bilin ve enternasyonel bir iş yapın. Rusça, İspanyolca, Çince öğrenin. Bu lisanları bilenler iş yapabiliyor” ifadelerini kullandı.
“Gençler rol model olursa hevesleniyor”
Türkiye’deki 375 OSB’de seçilmiş tek kadın üye olan OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi ve TUİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, “İlk kadın OSB başkanı olduğum süreçte imkânsızlıklarla çıktığım bir yol oldu diyerek şunları söyledi: “Mersin’de ve Türkiye’de fark yaratmam gerektiğini düşündüm. Türkiye’nin ilk yeşil OSB’sini kurmak için adım attım. Altyapımızın temeli yeşil mutabakat kriterlerine uygun. Organizeler bu anlamda adım atıyor ama bizim bölgemiz uçtan uca yeşil organize sanayi bölgesi olarak kuruluyor. Bu anlamda hem bizim OSB hem de Mersin öncü oldu. Türkiye’de kadın sanayici sayısı az. Öncelikli misyonumuz kadın sanayici sayısını arttırmak” diye konuştu.